|
||||
Sekrety dobrej gospodyni![]() Wyrabiając drożdżowe ciasto najtrudniej jest ustalić jego gęstość. Trzeba pamiętać, że ma tu znaczenie nie tylko ilość dodanego mleka ale i wielkość jajek, wysuszenie lub wilgotność mąki. Jeśli chcemy otrzymać ciasto delikatne i puszyste, lepiej jest użyć same żółtka, dolewając trochę więcej ciepłego mleka. Białka sprawiają, że ciasto jest twardsze, bardziej sprężyste. Do ciasta kruchego używamy tylko tłuszcz, żółtka, mąkę (najlepiej krupczatkę) i cukier puder. Jeżeli podanych składników nie możemy w żaden sposób połączyć, można dodać trochę śmietany lub odrobinę zimnej wody - nigdy mleka ani białek, bo ciasto będzie wówczas twarde i niesmaczne.
Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.
Wasze komentarze (0)Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Wyraź swoją opinię![]() |
![]() ![]()
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
![]() ![]()
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|