|
Ryż zawijany w liście winogron
Krótki opis potrawy
ryż
Potrzebne składniki
ryż - 15 dag
cebula
liście winogron - 14 szt.
oliwa - 4 łyżka(i)
pęczek natki
pęczek koperku
bulion warzywny - 4-5 łyżka(i)
sól pieprz
Etapy przyrządzania
1
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie
2
Do garnka wsypać ryż i wlać bulion, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok 10 min na małym ogniu, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż, dodać posiekane ziła i odstawić
3
Świeże liście winogron dokładnie umyć, sparzyć, odsedzić
4
Rozłożyć osiem liści i na każdym nałożyć porcję ryżu, oba końce liści zawinąć do śroka, a następnie zawijać w rulon, pozostałe liście rozłożyć na dnie garnka, ułożyć na nim ruloniki z ryżem, podlać szklanką wody, przykryć i gotować ok 35 mi na średnim ogniu, w razie potrzeby dolewać ciepłej wody
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.
Wasze komentarze (0)
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
Powrót do poprzedniej strony
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?

i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|
|